Yamaha

Istorii ale furnizorilor noștri partea 1:

YAMAHA



În ziua de astăzi nu există muzician care să nu fie familiar cu numele Yamaha, compania japoneză, ajunsă corporație globală, care este în prezent de departe cel mai mare producător de instrumente muzicale și accesorii din lume producând orice de la piane de concert, flaute, clarinete și alte instrumente ale orchestrei simfonice până la chitări electrice, chitări bas, chiar și instrumente tradiționale. Instrumentele produse astăzi de Yamaha se află în mâinile muzicienilor din toată lumea, de la elevi până la profesioniști, dar puțini sunt cei care cunosc povestea firmei Yamaha și începuturile sale umile ca un mic atelier de reparații pentru instrumente muzicale din orașul japonez Hamamatsu. 

Povestea Yamaha începe în anul 1851 odată cu nașterea fondatorului companiei Torakusu Yamaha în orașul Wakayama. Acesta provenea dintr-o veche familie de Samurai din provincia Kii, dar se pare că de mic ar fi avut un interes în ceea ce privește mecanica. Odată cu începerea Restaurării Meiji din 1868 și deschiderea culturală și comercială a Japoniei față de America și Europa, Yamaha se mută la Nagasaki unde se angajează ca ceasornicar în atelierul unui inginer englez. Se specializează pe construcția de ceasuri, urmând ca mai târziu să studieze construcția și reparația aparaturii medicale în Osaka. 

În 1886 la vârsta de 35 de ani, Yamaha își deschide propria sa afacere în orașul Hamamatsu, un atelier de reparat ceasuri și aparatură medicală. Fiind singurul mecanic specializat în mecanică fină din oraș, acesta este angajat de către școala din oraș să repare o orgă cu ancii pe care aceștia o utilizau pentru lecțiile de muzică. În procesul de reparație, Yamaha dezmembrează orga și notează toate piesele cu scopul de a le reproduce în atelierul său. 

Astfel în 1887, după un efort de câteva luni, Yamaha construiește prima sa orgă, de asemenea prima orgă de producție japoneză, care nu este prea bine primită de muzicienii japonezi din cauza acordajului său slab. Așadar Yamaha duce orga la departamentul de muzică a universității din Tokyo, unde cu ajutorul profesorilor de acolo acesta învață cum să acordeze instrumentele sale. 

Întors la Hamamatsu, Yamaha fondează firma Nippon Gakki Co. Ltd., ce mai târziu, în urma morții sale avea să îi preia numele. Pentru a simboliza acordajul excelent al instrumentelor sale, Yamaha alege diapazoanele ca simbol al firmei, prezent până în ziua de astăzi. 

Orgile Yamaha s-au dovedit a fi un real succes ajungând să se vândă și pe plan internațional. Dorind să se extindă, în 1899, Yamaha și angajații săi au întreprins o vizită în Statele Unite la mai multe fabrici de instrumente printre care Steinway & Sons, urmând ca pe baza celor învățate să înceapă să producă primele piane Yamaha în 1900.

Torakusu Yamaha se stinge din viață în 1916, compania fiind preluată de angajații săi și totodată extinsă. În perioada interbelică, Yamaha produce piane, mobilă, phonographuri, magnetofoane și chiar și chitări începând din 1942. Pe perioada celui de-al doilea război mondial sunt forțați să își sisteze activitatea și să se concentreze pe producția de vehicule militare, mai ales motociclete, pe care vor continua să le producă și după război, producând motociclete civile până astăzi. 

După război, compania revine la producția de instrumente muzicale, începând să producă și instrumente de suflat din 1965. În anii 70, Yamaha se alătură producției în creștere de semiconductori, astfel dezvoltând primele circuite pentru sintetizatoare și piane digitale. Primul astfel de pian digital, Yamaha DX7 apare în 1983, urmând ca în anii 90 să lanseze seriile consacrate de piane digitale PSR și PSS, care se produc până astăzi. 

Până în 2007, Yamaha a produs instrumente doar în fabricile lor din japonia, urmând să achiziționeze fabrica austriacă de piane Bösendorfer, astfel începând să producă și în Europa. 

În România, flaute și clarinete japoneze se comercializau pe sub mână încă de la sfârșitul anilor 80, căpătând o reputație foarte bună mai ales datorită rarității lor. În anii 90, importul de instrumente Yamaha în țară a devenit posibil, astfel toate marile studiouri de înregistrare, toate formațiile și toate firmele de sonorizare au cumpărat echipamente Yamaha: mixere, boxe, piane digitale, sintetizatoare, etc. Însă marele succes Yamaha a fost în școlile de muzică, unde elevii studenții și profesorii au cumpărat numeroase instrumente Yamaha datorită calității lor, dar și a prețului accesibil. 

Magazinul Einschenk comercializează produse Yamaha încă din 2014 și oricine ne calcă pragul poate astăzi să găsească o selecție de clarinete, flaute, saxofoane, trompete piane digitale și claviaturi digitale, toate de foarte bună calitate, produse de gigantul japonez. Așadar magazinul vă așteaptă cu porțile deschise pentru a descoperi lumea fascinantă a instrumentelor Yamaha.

Share

Well done!
Well done!
Well done!