Ukulele

Ukulele, micul instrument ce a cucerit lumea

 

În ziua de astăzi când ne gândim la colonialism și la impactul său asupra culturii, tindem să privim acest impact într-o lumină foarte negtivă gândindu-ne cu tristețe cum încercarea de hegemonie culturală a vestului Europei a măturat în calea sa puritatea culturilor indigene. Și deși acest lucru este adevărat într-o oarecare măsură, în același timp numeroase culturi indigene au absorbit pașnic și entuziast elemente din cultura europeană, ajungând să le integreze în propria lor cultură într-atât de mult încât au devenit, de-a lungul veacurilor, un element distinctiv al culturii care le-a absorbit.

Un astfel de exemplu este reprezentat de Ukulele, un instrument cu origine portugheză care a ajuns sinonim cu expresia muzicală a indigenilor din insulele Hawaii; urmând ca în ultimii ani să fie chiar exportat de aceștia ca o tradiție autentică, în momentul acesta ukulele depășind cu mult în popularitate la nivel mondial pe strămoșii săi europeni.

Ukulele, denumire ce în limba hawaiană înseamnă purice, este un instrument de mici dimensiuni, din familia lăutei, dintr-o sub grupă foarte interesantă a „chitărilor sud-americane”. Ukulelele are 4 corzi, de obicei de nailon, acordate în intervale de cvartă, terță, cvartă, asemenea celor mai subțiri 4 corzi ale unei chitări. La fel ca și alte chitări sud-americane, cum ar fi quatro, sau charango, ukulelele provine dintr-un instrument tradițional portughez numit cavaquino, tot un instrumentasemănator chitării, de mici dimensiuni, pe care marinarii portughezi l-au adus cu ei în toate coloniile de peste oceane printre care Madeira, Cabo Verde și Brazilia. Instrumentul a tot circulat timp de câteva sute de ani printre aceste regiuni, neajungând încă în Hawaii, deoarece insulele erau sub dominație britanic-americană, iar acesția încă nu le deschiseseră spre imigrație europeană. Undeva în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, imigranți portughezi din Madeira au început să sosească în Hawaii, conducătorii insulelor căutând forță de muncă calificată. Acești imigranți au adus cu ei cavaquino-ul portughez, începând mai târziu să construiască instrumente similare din esențe locale de lemn, cum ar fi lemnul de Koa, până ce au ajuns la actuala formă de ukulele. Iar instrumentul a fost rapid adoptat de către localnici, aceștia începând să îl utilizeze pentru a își acomania cântecele lirice și dansurile tradiționale. 


În ziua de astăzi, ukulelele are propria sa familie de instrumente cu dimensiuni și acordaje diferite. Există ukulele soprantenorbariton și mai rar chiar și bas. 


La finalul celui de-al doilea război mondial când mulți soldați americani erau încă staționați în Hawaii în baze militare navale precum Pearl Harbour, instrumentul a căpătat un val sporit de popularitate, soldații cărându-l cu ei în bărci, datorită micii dimensiuni până pe continentul american unde a devenit un instrument foarte folosit în muzica folk americană a perioadei anilor 50 și 60 de către artiști precum Arlo Guthrie, sau John Sebastian. Chiar și Elvis Presley a cântat la ukulele în numeroase filme de-ale sale turnate în anii 60 în Hawaii. Astfel popularitatea instrumentului a explodat la nivel internațional, apărând în filme, desene animate ca un stereotip al insulelor tropicale din pacific; dar fiind și folosit în școli, atât în Statele Unite, cât și în Canada, ca un prim instrument al copiilor datorită micilor sale dimensiuni, sunetului plăcut, dar și ușurinței interpretării, majoritatea acordurilor putând fi cântate cu doar unul sau două degete.

În 1993, artistul hawaian Israel Ka’ano’i Kamakawiwo’olea scos pe albumul său „Facing Future” un cover după celebra piesă „Somewhere over the rainbow”, cântată de artist doar cu ukulele și voce, piesa s-a bucurat de un imens succes internațional fiind prebabil cel mai cunoscut produs cultural și muzical hawaian la nivel mondial. 


În ziua de astăzi, instrumentul se produce la scară largă pe peste tot în lume și este utilizat de artiști din toată lumea, ajungând sinonim din punct de vedere muzical cu vara, voia bună și mai ales cu tinerețea și speranța. Așadar se poate spune că ukulelele a depășit orice fel de granițe, politice, economice, etc. Acum în ziua de astăzi este un instrument ce aparține lumii la care se cântă din America, până în China, din Africa de Sud până în Islanda și chiar până în România unde fabrica de instrumente Hora din Reghin fabrică la rândul ei Ukulele, Ukulele care vă așteaptă să le descoperiți în magazinul de instrumente Einschenk din Brașov.

Share

Well done!
Well done!
Well done!