Hora

Istorii ale furnizorilor noștri partea a 2-a

Hora



Cea de-a doua jumătate a secolului XX a adus după sine dezvoltarea industrială a multor regiuni ale planetei în care până atunci dominase agricultura ca segment economic principal. Deși industrializarea României începuse încă dinainte de primul război mondial și se dezvoltase destul de mult în perioada interbelică, explozia industrială a venit abia după cel de-al doilea Război Mondial în urma planurilor naționale comuniste de industrializare și colectivizare forțată. Fabricile mari au fost naționalizate, micile ferme au devenit gospodării colective, iar micile ateliere si manufacturi au fost închise, sau unite în cadrul unor întreprinderi muncitorești mai mari. Astfel multe afaceri mici și mijlocii și-au pierdut dreptul de funcționare și au fost înlocuite de marile întreprinderi de producție. 

Fabricarea de instrumente muzicale în Transilvania reprezintă o tradiție meșteșugărească ce datează cel puțin din Evul Mediu, deși nu a fost niciodată extrem de bine documentată. Dar, cert este că deja de la sfârșitul secolului XIX existau ateliere mari de orgi, viori, sau instrumente de suflat. Principalul centru geografic al confecționării instrumentelor din lemn îl reprezenta actuala zonă a județului Mureș unde se pare că ar fi existat o concentrație mare de meșteri și lutieri în jurul localităților Reghin și Hodac. 

Astfel, în 1951, guvernul comunist de la acea vreme a naționalizat atelierul fabricantului de viori Roman Boiangiuc din Reghin, înființând astfel prima fabrică de instrumente muzicale din România, fabrica Hora, parte din Întreprinderea forestieră pentru industrializarea lemnului.

Hora și-a început producția de viori din 1951, reușind să fabrice doar 37 de instrumente până la finalul anului. Apoi, crescând numărul de muncitori, dar și investițiile în aparatură, Hora devine în 1980 deja cel mai mare fabricant și exportator de instrumente cu coarde din Europa de Est, concentrându-și atunci producția pe chitare, viori, viole și violoncele în principal, dar începând să fabrice și instrumente populare precum mandoline, cobze și țambale. De asemenea tot în acel an, fabrica se mută în clădirea în care funcționează și în ziua de astăzi.

Deși chiar și înainte de 89, grosul producției Hora mergea către export, prezența fabricii în România a permis dezvoltarea a numeroase ansambluri muzicale semiprofesioniste, având prin Hora acces la instrumente de calitate și la un preț accesibil. Numeroși artiști folk și rock dintre cei mai îndrăgiți și-au început cariera cântând pe chitări Hora, iar numeroase ansambluri folclorice de succes s-au lansat cântând cu instrumente produse de fabrica din Reghin.

Deși au început abia cu 4 muncitori în 1951, până în 1989 Hora număra deja 120000 de angajați și câteva sute de mii de instrumente vândute. Iar în prezent, Hora se poate lăuda cu peste 4 milioane de instrumente muzicale ce au ieșit pe ușile fabricii lor. 

În 1994, fabrica Hora s-a privatizat, angajații săi cumpărând peste 50% din acțiunile firmei, astfel, deși cu un personal mult redus față de perioada comunistă, fabrica și-a păstrat vechii angajați și își extinde producția de la an la an. Astfel în prezent, Hora fabrică aproximativ 75000 de instrumente pe an, dintre care în jur de 86% sunt pentru export către America, Japonia și Europa. Această cifră îi acordă detașat fabricii Hora titlul de cel mai mare producător de instrumente muzicale din Europa. 

Instrumentele Hora sunt apreciate atât de elevi și studenți cât și de profesioniști pentru calitatea excelentă a materialelor de construcție, dar și pentru prețul accesibil. Hora este încă o fabrică în extindere venind des cu modele noi de instrumente pe piață.

Magazinul Einschenk comercializează produse Hora încă din 1994 și oricine ne calcă pragul poate să descopere lumea fascinantă a instrumentelor cu coarde. În magazinul nostru se găsesc numeroase produse Hora de la viori la chitare electrice și de la mandoline la violoncele. Vă invităm să le descoperiți pe toate!

Share

Well done!
Well done!
Well done!