Firma Einschenk: 125 ani de existență

Firma Einschenk: 125 ani de existență

Cine paseste pe strada Balcescu din Brasov si ajunge la casa cu numarul 50, patrunde la un moment dat, catre o curte interioara. Semnele de aici indica o preocupare speciala pentru instrumente muzicale. Cine traverseaza apoi curtea, ajunge intr-un sfarsit la magazinul „Instrumente Muzicale Einschenk“. Aici, dupa cum stiu multi Brasoveni, se pot achizitiona tot felul de instrumente, sau pot fi predate cele care necesita reparatie. 

Dincolo de sticla unei usi banale se deschide o lume care traieste si respira la fel de mai bine de un secol. Tavanul din lemn poarta si azi cuiele in care era agatat strungul unde lucra bunicul Karl orgile, iar o jumatate de tavan se putea trage cu o chinga, putea culisa in lateral atunci cand trebuia loc in inaltime ca sa monteze tuburile orgilor, sa le probeze sunetul. Si cat timp tavanul era tras intr-o parte, cei din casa, de la etaj, asteptau o vreme pana se punea la loc. Mesterul proba orga si tragea la locul lui tavanul pentru ca familia sa-si vada de treaba mai departe prin odaile de sus.

Firma a fost infiintata in anul 1896 de catre Karl Einschenk, care invatase meseria de fauritor de orgi. De la maestrul Jozsef Nagy. Decizia lui de a invata aceasta meserie a fost destul de spontana, deoarece, initial, el trebuia sa-si inceapa ucenicia intr-un magazin pentru piese din fier. Aceasta decizie ia dat sansa sa cutreiere prin Transilvania, unde a cunoscut multe biserici atat protestante, cat si catolice, fiecare avand orga ei unica.

Mai tarziu, dupa parasirea atelierului lui Nagy, drumul vietii l-a condus intai la Budapesta, Viena, apoi in Germania, Elvetia si chiar si mai departe. Mereu preocupat de insusirea a cat mai multor cunostinte profesionale, Karl Einschenk a petrecut zece ani prin tari europene.

Ajuns inapoi in Brasov, au inceput vremurile dificile. Chiar daca a cochetat cu gandul sa emigreze in America, a renuntat la rugaminitile mamei sale si si-a incercat norocul in patria sa. Karl a devenit un meserias intreprinzator: construia orgi si alte instrumente si le repara. Comenzile insa au venit cu dificultate si, de multe ori, cheltuielile sale pentru achizitionarea materialelor au fost mai mari decat suma castigurilor. 

Vremurile au trecut si firma infiintata de Karl a fost plasata mai departe fiilor lui iar acestia au continuat traditia ajungand ca in anul 1954, fiul lui Helmut, nepotul lui Karl senior, pe nume Arnulf, sa se alature si el in calitate de ucenic al echipei.

Arnulf isi aduce aminte cu drag dar si cu durere de vremurile uceniciei lui. Munca in atelier era placuta dar in aceelasi timp trebuia sa urmeze si cursurile  de liceu de la seral. In aceeasi perioada, datorita noilor legi atelierul trebuia sa intre cu intregul inventar al atelierului sau in cooperativa mestesugareasca „Tehnica” deoarece riscau sa isi piarda firma in caz contrar.

Dupa Revolutia Romana din 1989, Arnulf a reusit sa iasa din cooperativa si sa devina in anul 1993 din nou intreprinzator independent. Pentru restituirea cladirii din strada Balcescu 50 a trebuit sa poarte zece ani de procese si apoi sa inlature multe urme de neglijenta, lasate de chiriasi. 

Arnulf activeaza si astazi in atelierul sau de reparat instrumente muzicale din lemn si acordeaza piane (orgi sau alte instrumente nu se mai construiesc aici). Sotia lui, Gundel, administreaza impreuna cu fiica lor, Senta, un magazin specializat pe instrumente muzicale si accesorii, care intre timp este de gasit si in mediul online.

Senta, fiica lui Arnulf, a luat hotararea sa ajute firma de familie sa tina pasul cu vremurile noastre. „In lumea muzicii se schimba foarte multe si foarte repede” spune Senta„Trebuie sa fim informati, sa tinem legatura cu cele mai renumite firme producatoare de piese pentru instrumente sau de instrumente, pentru ca noi asa suntem recunoscuti, ca firma ce ofera calitate. La noi gasiti cele mai bune instrumente muzicale, iar daca cineva doreste un instrument mai special, stim de unde sa-l comandam, pentru ca noi am pastrat legatura cu cele mai renumite si mai vechi firme din toata lumea.”

 

Pe 1 August 2021 a avut loc concertul aniversar. Aici este linkul unde puteti vizualiza online: https://www.youtube.com/watch?v=tIcImM44YPU&t=29s

Share

Well done!
Well done!
Well done!